top of page

Miten pääsen alkuun?

Helpoiten se onnistuu ilmoittautumalla lähimmän pursiseuran alkeiskurssille. Tässä vaiheessa et tarvitse kuin reipasta mieltä ja pelastusliivit. Muita vaatimuksia ovat uimataito ja 7-15 vuoden ikä.

Alkeiskurssin jälkeen on tarjolla jatkokursseja ja leirejä. Sen jälkeen ohjelmassa on seuran viikkoharjoituksia ja harjoituskilpailuja oman tasoisessasi ryhmässä. Tähän mennessä olet jo saanut uusia hyviä ystäviä. Siitä se alkaa.

Varusteita kannattaa hankkia tarpeiden kasvaessa välinepörssistä sekä alan erikoisliikkeistä.



Kauden ensimmäiset alkeiskurssit käynnistyvät jo toukokuussa, joten juuri nyt on oikea aika olla yhteydessä ja varata paikkasi kurssilta, joka voi muuttaa kaiken!



Aktiivista jollakoulutoimintaa löytyy mm. näistä seuroista:

 

Helsinki: HSS, NJK, BS, HSK, MP, VVK, HTPS, ESST, MK
Espoo/Kauniainen/Kirkkonummi:  EPS, SVK, KLV, LLV, EMK, ESF, KVP, GSS
Porvoo: BSS 
Lahti: LPS 
Oulu: Sailing Team Oulu (OPS, OM, OTPS, HaPS
Turku: TPS
ASS
Tampere: TaPS, N
Tuusula: TP 
Lohja: LP 

Kuopio: KuoPS
Mikkeli: MPS

Naantali: NPS

Kalajoki; KaPu

Raahe: RaaPS


Täältä näet lisää seuroja, jotka tarjoavat junioritoimintaa - ole yhteydessä lähiseuraasi!



Kun junioripurjehtija on päässyt tutuksi optimistijollan kanssa, oppinut perusmanööverit ja saanut joukon uusia kavereita purjehdusseuran iltaharjoituksissa, on aika katsoa eteenpäin. 



​Moni seura käyttää junioriharjoituksissa Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n (SPV) junioripurjehtijan harjoituskirjaa ja taitomerkkejä. Taitomerkkien lisäksi mukaan tulevat kilpailut, sillä junioripurjehdus, niin kuin valtaosa muistakin nuorten harrastuksista, on myös kilpalaji. Kilpailuissa tapaa lisää samanhenkisiä kavereita ja kehittyy purjehtijana muilta oppien.



Oma seura opettaa kilpailuissa tarvittavat perustaidot, kuten perusväistämissäännöt, lähtömenetelmän ja radan kiertämisen. SPV:n junioripurjehtijan vihreän merkin suorittaminen ennen kilpailuja on myös suositeltavaa.

Seuran omissa harjoituskilpailuissa kilpailutapahtuma tulee tutuksi.

Suomen Optimistijollaliitto järjestää yhdessä seurojen kanssa kolmentasoisia kilpailuja; haastajasarja, kadettisarja ja rankingsarja. Lisäksi järjestetään joukkuekilpailuja sekä ranking- ja kadettisarjassa menestyneille purjehtijoille arvokisakarsinnat kutsukilpailuna.



Yksilökilpailujen lisäksi järjestetään joukkuepurjehduksia, joissa neljä purjehtijaa ottaa mittaa vastapuolen purjehtijoista lyhyellä joukkueradalla. Joukkuekilpailussa vaaditaan erityisesti taktista silmää sekä sääntöjen yksityiskohtaista tuntemista. Myös joukkuepurjehduksessa järjestetään SM-kilpailut. Keväällä järjestetään karsintakilpailut PM-, EM- ja MM-kilpailuihin purjehtijoille jotka täyttävät kyseisellä kaudella korkeintaan 15 vuotta. Lisätietoja tästäkin löytyy Optimistijollaliiton sivuilta.



Optimistijollalla saa kilpailla vielä sinä vuonna, kun täyttää 15, mutta ei sen jälkeen. Monelle junnulle tulee veneluokanvaihto ajankohtaiseksi jo ennen 15 vuoden ikää koon ja painon vuoksi.

Optimistijollaliitto järjestää yhdessä SPV:n kanssa avoimia valmennusleirejä, joille osallistumisen lähtövaatimus on kadettisarja ja juniorilla tulee olla kuivapuku.

Optimistijollaliitto pitää sivuillaan vuosikalenteria, josta selviää kilpailujen ja leirien aikataulut ja ilmoittautuminen.

Lisätietoja löytyy myös SPV:n sivuilta lapsi- ja nuorisotoimintakohdasta.



Tervetuloa optaripurjehtijan polulle, joka tarjoaa purjehduksen, hyvien kaverien ja kivojen kokemusten lisäksi mahdollisuuden urheilullisen elämän oppimiseen ja monipuoliseen kasvuun! Optarin jälkeen on useita hyviä junnuluokkia, mistä valita. Joidenkin tutkimusten mukaan purjehtija on parhaimmillaan vasta 35 vuoden iässä.

LastenPurjehduskoulu-V2-iso-vene-suora-t
bottom of page