Karsintasarja

Karsintasarja purjehditaan suljettuna kutsukilpailuna. Sarjaan kuuluu kaksi kilpailua kauden alkupuolella. Karsintoihin voivat osallistua vain edustusjoukkuekelpoiset purjehtijat, eli arvokisavuonna korkeintaan 15-vuotta täyttävät suomalaiset purjehtijat.

 

Edellisen vuoden ranking tulosten perusteella karsintasarjaan kutsutaan 90 purjehtijaa. Kadettisarjasta kutsutaan kunkin ikäryhmän top 3, ja lisäksi top 10 overall-sijoitusten mukaan, kun ranking-sarjasta paikan saaneet on poistettu listalta.

 

Jos rankingsarjan purjehtija ei ota karsintapaikkaa vastaan, tarjotaan paikkaa seuraavalle tulosluettelon mukaan. Paikkaa tarjotaan korkeintaan 10:lle seuraavalle purjehtijalle, eli karsintoihin voi olla mahdollista päästä rankingsarjan lopputuloksista korkeintaan sijalta 100 (edustuskelpoiset).

 

Karsintaosakilpailut ajetaan yhdessä laivueessa tarjoten kaikille osallistujille tasavertaiset olosuhteet.

 

Tutustu tästä yhteisiin pelisääntöihin, joihin jokaisen karsintoihin osallistuvan tulee sitoutua.

 

Karsintajärjestelmä MM-, EM- ja PM-kilpailuihin

 

Purjehtijoiden, jotka tähtäävät kansainvälisiin arvokilpailuihin, on hyvä selvittää etukäteen matkoihin liittyviä aikatauluja ja kustannuksia.

 

Karsintojen jälkeen tulisi mieluiten heti ilmoittaa aikeistaan koska aikataulut ovat tiukkoja. Mahdollisesti vapautuva paikka tarjotaan karsintajärjestyksessä seuraavalle.


Suomen edustusjoukkueet valitaan kahden karsintakilpailun perusteella. Karsintojen lopputulokset määräytyvät kaikkien lähtöjen yhteispistemäärän perusteella.

 

Kilpailut purjehditaan ratakilpailuina, joissa pyritään purjehtimaan 6 lähtöä/osakilpailu. Karsintalähtöjä on enintään 12.

 

Karsintapisteet lasketaan sijaluvuin. Jokaisen lähdön sija on yhtä kuin pistemäärä. Kun on saatu purjehdittua 5‐9 lähtöä, jätetään tuloksista 1 lähtö pois ja 10‐12 lähdön jälkeen 2 pois.

 

Karsintojen pistelaskennassa ei saa jättää pois DNE:tä tai DGM:ää. DNS, DNF,OCS, BFD, DSQ ja RAF antavat sijaluvuksi karsintaan osallistuvien purjehtijoiden määrä +1.

 

DNC, silloin kun purjehtija on osallistunut kyseisessä kilpailussa vähintään yhteen lähtöön, antaa sijaluvuksi kyseisen kilpailun osanottajamäärän +1. DNC, silloin kun purjehtija ei ole osallistunut yksittäisen karsintakilpailun yhteenkään lähtöön, antaa sijaluvuksi karsintaan osallistuvien purjehtijoiden määrä +1.


Joukkueet valitaan karsintasarjasijoitusten perusteella. Optiliiton hallitus vahvistaa joukkueiden lopulliset kokoonpanot viimeisen karsintakilpailun jälkeen.

 

MM‐joukkueeseen valitaan karsintojen 5 parasta purjehtijaa.

 

EM‐ joukkueeseen valitaan seitsemän seuraavaa purjehtijaa siten, että joukkueessa on vähintään kolme poikaa ja kolme tyttöä.

 

PM‐joukkueeseen valitaan seuraavat 20 poikaa ja 20 tyttöä. Vuoden  karsintasarjan tulosten perusteella jaetaan PM kisoihin 17 paikkaa tytöille ja 17 paikkaa pojille. Jäljelle jäävät 3 paikkaa jaetaan kauden  ensimmäisen ranking-kisan tulosten perusteella.

Huom!

Johtuen Ruotsin ja Norjan kansallisiin sääntöihin, osallistuminen PM kisoissa näissä maissa on rajoitettu. Ruotsissa kisaan ei pääse alle 12 vuotiaana, ja Norjassa alle 13 vuotijaana. 

 

Halutessaan purjehtija voi luopua edustuspaikastaan ja siirtyä alempaan joukkueeseen. Vapautunut paikka tarjotaan seuraavalle karsintalistalla olevalle purjehtijalle. Purjehtija voi kuulua vain yhteen joukkueeseen.

 

Osanotto joukkueeseen tulee vahvistaa erikseen Optiliiton ohjeiden mukaisesti. Joukkueeseen valittujen purjehtijoiden tulee noudattaa hyväksyttyjä edustusjoukkueiden pelisääntöjä.

 

Suomen Optimistijollaliitto järjestää edustuspurjehtijoille sekä valmentajille yhtenäiset asusteet kilpailuja varten. Lisäksi liitto kattaa osan valmentajan palkkakustannuksista. Kilpailijoiden tulee varautua maksamaan kilpailumatkojen kustannukset itse. Joukkueeseen kuuluvia velvoitetaan osallistumaan joukkueelle järjestettyyn valmennukseen.

IODA

© Suomen Optimistijollaliitto r.y. 2017. Kaikki oikeudet pidätetään.