top of page

Tietoja optimistijollasta

Optimistijolla, optari, on juniorikevytvene, jolla voi purjehtia noin 7-8-vuotiaasta aina 15-vuotiaaksi saakka tai kunnes purjehtija alkaa saavuttaa noin 50 kilon painon.

Optimisti on oivallinen alkeisharjoitusvene, jota jo nuorimmatkin purjehtijat pystyvät käsittelemään. Se tarjoaa purjehduksellisesti haasteita niin veneenkäsittelyn kuin kilpailutaktiikankin kannalta myös kasvavalle purjehtijalle ja hyvän pohjan myöhemmälle purjehdusuralle. Moni menestynyt kilpapurjehtija on aloittanut uransa optimistissa, mutta on optarin pinna tuttu monille purjehduksen ja veneilyn parissa muutenkin viihtyvälle.Optimistijolla on yksityyppiluokka, jossa eri purjehtijoiden veneet ovat oleellisilta osiltaan samanlaiset. Kilpailujollat ovat one design -lujitemuovijollia, mutta harjoitusveneenä käyvät hyvin myös vanhemmat lujitemuovi- ja vanerijollat.

Optimistijollia on Suomessa useita satoja, joten eri ikäisten jollien "markkinat" ovat verrattain toimivat. Käytettyjä veneitä ja varusteita voi myydä ja ostaa myös näiden sivujen välinepörssin kautta. Uusia jollia valmistetaan aktiivisesti eri maissa.

Veneiden rekisteröinnin hoitaa Suomen Purjehdus ja Veneily r.y. Sinne voi ilmoittaa omistajanvaihdoksesta. Jollien piirustuksia voi tilata IODA:lta (International Optimist Dinghy Association tai nykyään Sail Optimist), sinne löydät täältä.Ajan tasalla olevia kansainvälisiä luokkasääntöjä saa liiton sihteeriltä tai Suomen Purjehdus ja Veneily r.y:ltä.

Ajankohtaisia muutoksia on esitellään teknisillä sivuilla.

Optimistijolla on mitattava ja sillä on oltava voimassaoleva mittakirja, jotta sillä voidaan kilpailla. Ellei uusi jolla täytä mittasääntöä, on myyjän velvollisuus korjata vene tai toimittaa tilalle uusi. Kaikkiin avoimiin kilpailuihin osallistuvien veneiden ja purjeiden tulee olla voimassa olevien luokkasääntöjen mukaisia ja mitattuja. Mittakirja tulee olla aina mukana näissä kilpailuissa. Kaikissa purjeissa tulee olla IODA:n purjenappi, joita purjeneulojat voivat tilata liiton sihteeriltä. Mittauksia suorittavien henkilöiden yhteystiedot löytyvät Suomen Purjehdus ja Veneily r.y:n www-sivuilta tai niitä voi myös tiedustella Optiliitosta.

bottom of page