top of page

Tietoa kilpailuista ja valmennustapahtumista

Arvokilpailut

- Maailmanmestaruuskilpailut
- Euroopan mestaruuskilpailut
- Pohjoismaiden mestaruuskilpailut
- Suomen mestaruuskilpailut
 

Tässä kappaleessa esitetyt tiedot ovat yleisellä tasolla. MM-, EM-, PM- ja SM -kilpailuista ja karsinnoista niihin on säädetty erikseen.

Kansainvälisen Optimistijollaliiton IODAn ja Skandinaavisen Purjehtijaliiton SkandSF:n oikeuttamana Suomen Optimistijollaliitto järjestää karsintakilpailut, jonka perusteella valitaan Suomen edustusjoukkueet arvokilpailuihin. IODA valvoo MM- ja EM-kilpailuja sekä SkandSF-PM-kilpailuja.

Vuonna 2016 purjehditaan 2 karsintakilpailua ja niihin kutsutaan edellisen vuoden tulosten perusteella 90 parasta ranking- sekä 10 parasta kadettipurjehtijaa.

Karsintasarjassa sijoille 1-5 sijoittuneet purjehtijat ovat oikeutettuja MM-paikkaan, seuraavat seitsemän purjehtijaa, joista enintään neljä samaa sukupuolta EM-paikkaan, ja seuraavat 20 poikaa ja 20 tyttöä PM-paikkaan. Useampaan arvokilpailuun ei saa osallistua samana vuonna.

Joukkuepurjehdus arvokilpailuissa
 

MM-joukkuepurjehdus käydään MM-kilpailujen yhteydessä. 48 parasta maata ovat oikeutettuja osallistumaan. Joukkueessa on neljä purjehtijaa (viides varalla)

EM-joukkuepurjehdus on viime vuodet ollut Lago di Ledrossa, Italiassa. Joukkueessa on neljä purjehtijaa (viides varalla). MM-joukkueeseen kuuluva purjehtija ei ole oikeutettu osallistumaan eikä joukkuetta tarvitse muodostaa EM-purjehtijoista.

PM-joukkuepurjehdus käydään PM-kilpailujen yhteydessä. Kustakin maasta saa osallistua yksi poikajoukkue ja yksi tyttöjoukkue. Joukkueessa on neljä purjehtijaa (viides varalla).

Suomen mestaruuskilpailut


Suomen mestaruuskilpailut on yleensä avoimia, joten myös ulkomaalaiset purjehtijat saavat osallistua, mutta he eivät voita mestaruusmitalia. Kilpailussa jaetaan Suomen mestaruus arvo nuorille (12 vuotiaat ja alle) sekä ”overall” erikseen. Paras tyttö ja paras seura palkitaan myös. SM-kilpailujen yhteydessä järjestetään myös kadettisarjan kilpailu.

Joukkuepurjehduksen Suomenmestaruuskilpailut


Seurojen välisessä joukkuepurjehduskilpailussa joukkueessa on neljä purjehtijaa (viides varalla). Joukkueiden lukumäärä on korkeintaan 16. Jokaisella seuralla on oikeus nimetä yksi joukkue. Mikäli joukkueita on enimmäismäärää enemmän, osanotto-oikeuden ratkaisee joukkueiden jäsenten yhteenlaskettujen ranking-sijojen mukainen paremmuusjärjestys laskettuna kunkin joukkueen kolmen parhaan purjehtijan ranking-sijoituksien perusteella. Purjehtijan on edustettava sitä seuraa, jota edusti kauden ensimmäisessä ranking-kilpailussa.

Ranking-sarja


Optimistijollaliitto nimeää seurojen järjestämiä kilpailuja ranking-kilpailuiksi hakemusten perusteella. Tuloksista lasketaan purjehtijakohtaiset kauden ranking-sijat. Karsintakilpaillujen lopputulos muodosdtaa yhden ranking-tuloksen. Ranking-sijoitus lasketaan kilpailutuloksista yhdellä poisheitolla.

KadettisarjaSeurojen järjestämissä kadettisarjan kilpailuissa tuloksista lasketaan purjehtijakohtaiset kauden sijoitukset ikäluokittain.

Haastajasarja


Seurojen järjestämiä purjahdustapahtumia nuorille purjehtijoille. Kisoissa on yksinkertaistetut säännöt, joissa  mm. opastus on sallittu.

Leirit


Pursiseurat järjestävät valmennusleiritoimintaa yhteistyössä Optimistijollaliiton ja Suomen Purjehdus ja Veneily r.y:n kanssa. Leirejä on eri tasoisia ja eri kohderyhmille. Leirit ovat avoimia tai kutsuleirejä järjestävän tahon ja kohderyhmän mukaan.

bottom of page